Als zelfstandige zorgverlener (zzp’er) ben je verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van je cliënten. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, omdat je te maken kunt krijgen met onverwachte noodsituaties en medische incidenten. Een van de meest waardevolle vaardigheden die je als zzp’er in de zorg kunt verwerven, is kennis van EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken). In dit artikel zullen we bespreken waarom het volgen van een EHBO-cursus zo cruciaal is voor zorgverleners.

1. Snelle respons redt levens

In de zorgsector kan elke seconde het verschil maken tussen leven en dood. Als zzp’er ben je vaak de eerste persoon ter plaatse bij noodsituaties, zoals een valpartij, een hartaanval of een plotselinge ziekte. Een EHBO-cursus stelt je in staat om snel en effectief te handelen, waardoor je de kans op een positieve uitkomst vergroot.

2. Valincidenten en verwondingen

Ouderen en patiënten met beperkingen hebben een verhoogd risico op vallen en verwondingen. EHBO-vaardigheden zijn essentieel om directe hulp te bieden, pijn te verlichten en verdere schade te voorkomen. Het kennen van de juiste procedures voor het behandelen van verwondingen kan het herstelproces versnellen.

3. Ademhalingsproblemen en hartaandoeningen

In de zorgsector komen ademhalingsproblemen en hartaandoeningen vaak voor. Reanimeren en het bieden van cardiopulmonale reanimatie (CPR) kunnen levensreddend zijn totdat professionele medische hulp arriveert. Het volgen van een EHBO-cursus zal je helpen om de onderstaande punten te leren beheersen;

  • Beheersen van angst en stress: In noodsituaties kunnen zowel de patiënt als de zorgverlener geconfronteerd worden met intense angst en stress. EHBO- en CPR-trainingen voorzien zorgverleners van de nodige kennis en zelfvertrouwen om kalm te blijven en doeltreffend te handelen in stressvolle situaties. Dit kan helpen om de patiënt gerust te stellen en de situatie onder controle te houden.
  • Snelle identificatie van noodsituaties: EHBO-training leert zorgverleners ook om snel de tekenen van ademhalingsproblemen en hartaandoeningen te herkennen. Hierdoor kunnen deze problemen in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en behandeld, wat de kans op ernstige complicaties vermindert.
  • Handelen volgens professionele protocollen: Zorgverleners die EHBO- en CPR-training hebben gevolgd, zijn bekend met de meest recente protocollen en richtlijnen voor noodsituaties. Dit zorgt ervoor dat ze de juiste procedures volgen en de patiënt de best mogelijke zorg bieden.

4. Geruststelling voor cliënten en families

Als zorgverlener met EHBO-vaardigheden toon je aan dat je voorbereid bent om in noodsituaties te handelen. Bovendien kunnen cliënten en hun families kunnen zich zorgen maken over mogelijke noodsituaties of medische incidenten. Wetende dat hun zorgverlener EHBO-gecertificeerd is, vermindert de angst en stress die hiermee gepaard kunnen gaan.

Ook ben je als zorgverlener het gezicht van de zorg voor je cliënten. Het bezitten van EHBO-vaardigheden toont niet alleen je toewijding aan de zorg, maar het verbetert ook je professionele uitstraling. Dit zal zowel jouw imago bij de cliënten als bij jouw werkegever doen verbeteren.

5. Vereisten vanuit jouw werkgever

Het is in Nederland niet verplciht om als zorgverlener te beschikken over een EHBO-diplma, maar vaak wordt het door zorginstellingen als verplicht beschouwd wanneer je solliciteert.

Voor veel zorgverleners in de basiszorg, zoals verpleegkundigen en artsen, is het hebben van EHBO-vaardigheden vaak opgenomen in hun opleiding en wordt verwacht als onderdeel van hun professionele competentie. Echter adviseren wij het na te vragen bij het opleidingsinstutuut.

EHBO-cursus volgen?

Je kunt EHBO-trainingen volgen bij erkende organisaties zoals het Rode Kruis of lokale opleidingsinstituten. Deze cursussen omvatten vaak praktische oefeningen en scenario’s om je vertrouwd te maken met de juiste procedures. Zorg ervoor dat je je certificering regelmatig vernieuwt, aangezien EHBO-richtlijnen en -technieken kunnen evolueren.

Als zzp’er in de zorg draait alles om het bieden van kwalitatieve zorg en het waarborgen van de veiligheid van je cliënten. Het volgen van een EHBO-cursus is niet alleen een professionele vereiste, maar ook een morele verplichting om te kunnen reageren op noodsituaties en de gezondheid en het welzijn van je cliënten te beschermen. Het investeren in EHBO-vaardigheden is investeren in de veiligheid en het vertrouwen van de mensen die je verzorgt.

Informatie over andere curssussen en/of trainingen? Bekijk dan onze blogs over de BHV-cursus of medicatiecursus