In 2022 was er een grote groei van het aantal zzp’ers in Nederland. Dit was het hardst binnen de zorg- en welzijnsberoepen. Volgens gegevens van het CBS heeft er in een jaar tijd een toename van 34 duizend zzp’ers in de zorg plaatsgevonden. Waarom er zo’n grote stijging heeft plaatsgevonden heeft onder andere te maken met een groot aantal voordelen, wanneer je als zzp’er in de zorg actief bent. Echter heeft het zo zijn voordelen en nadelen als zzp’er in de zorg.

Voordelen zzp’er in de zorg

Flexibiliteit

Als zzp’er heb je vaak meer flexibiliteit in je werkomgeving en werktijden. Je kunt bijvoorbeeld je eigen agenda bepalen en werken wanneer het jou uitkomt. Dit kan helpen als je bijvoorbeeld een gezin hebt of andere verplichtingen hebt naast je werk.

Zelfstandigheid

Door zzp’er te zijn ben je volledig zelfstandig en ben je verantwoordelijk voor je eigen werk. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een werkgever en dat jij je eigen beslissingen kunt nemen binnen jouw werktaken.

Zelfstandigheid kan ook voor sommige mensen een grote motivatie zijn, om in de zorg te werken als zzp’er. Je hebt bijvoorbeeld de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen en om te werken wanneer het jou uitkomt.

Financiële voordelen

Een ander voordeel van zzp in de zorg is dat je vaak in staat bent om meer te verdienen. Dit komt omdat je vaak op basis van afgesproken tarieven werkt in plaats van op basis van een vaste beloning. Hierdoor ben je in staat om meer geld te verdienen als je harder werkt of als je meer werk accepteert.

Daarnaast ben je als zzp’er, zoals eerder gezegd, vaak in staat om je eigen uren te bepalen. Dit betekent dat je meer kunt werken als je dat wilt om je inkomen te verhogen. Ook kun je eventueel meer verdienen door het aannemen van extra werk, of door een eigen zaak te starten.

Een ander financieel voordeel van het werken als zzp’er in de zorg is dat je vaak in staat bent om je eigen kosten te declareren. Voorbeelden hiervan zijn reiskosten of kosten voor professioneel materiaal. Dit kan helpen om jouw inkomsten te verhogen.

Nadelen zzp’er in de zorg

Uiteraard zijn er ook nadelen, naast de voordelen van zzp zijn in de zorg, zoals het ontbreken van werkzekerheid en het feit dat je verantwoordelijk bent voor jouw eigen verzekeringen en pensioen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken of het werken, als zzp’er in de zorg, iets is wat bij je past voordat je de stap maakt. Heb je hierbij advies van een professional nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag aan een advies op maat!