De gezondheidszorg is constant in beweging door technologische vooruitgang, veranderende behoeften van patiënten en nieuwe benaderingen van ziektepreventie en -behandeling. In 2023 hebben we gezien dat de zorgsector continu transformeert. Hierbij speelde innovatie en technologie een centrale rol spelen in het verbeteren van de patiëntenzorg en de werkomgeving van zorgverleners. Nu loopt 2023 op zijn eind, dus is het tijd om voor uit te blikken, naar de trends in de zorg van 2024.

Verdere integratie van technologie in de zorg

Voortdurende ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI), data-analyse en telezorg zullen naar verwachting voortzetten. Zo word AI al gebruikt tijdens MRI-scans en röntgenfoto’s te analyseren en te interpreteren. De AI kan bijvoorbeeld melanoom op huidfoto’s detecteren of systemen die vroege tekenen van ziekten op beeldvormende scans kunnen herkennen. Hierdoor kan er door middel van AI een ziektebeeld sneller worden herkent en wordt er sneller gehandeld. Daarnaast wordt AI ook al gebruikt bij medicatievoorschriften en binnen gezondheidapps.

Wij verwachten dat in het jaar 2024 deze trend zich zal doorzetten. Hierdoor zullen nog meer handelingen en werkzaamheden binnen de zorg ondersteund gaan worden door AI. Dit zal leiden tot meer geavanceerde gezondheidsapplicaties, nauwkeurigere diagnosemethoden en verbeterde behandelingsmogelijkheden.

Meer gepersonaliseerde zorg in 2024

Wat we ook zien is dat verschillende trends in de zorg van 2024 hand in hand gaan met elkaar. Zo leidt AI tot meer gepersonaliseerde zorg in 2024. Doordat elk mens anders is kan de AI gemakkelijk op maat gemaakte behandelingen en therapieën voorstellen. Deze zijn dan door middel van AI specifiek afgestemd op de genetische samenstelling van de persoon.

Toenemende thuismonitoring

Ouderen willen steeds vaker thuis blijven wonen, in plaats van dat zij naar een ziekenhuis of verpleeghuis gaan. Hierdoor is er al een behoorlijke tijd een stijgende vraag naar thuiszorg. Hierdoor ontstaat een probleem, aangezien we al enige tijd kampen met een personeelstekort in de gehele zorgsector.

Een uitkomst zal thuismonitoring zijn, een vorm van zorgverlening op afstand. Met thuismonitoring doet de patiënt zelf metingen thuis. Deze gegevens voert de patiënt vervolgens in via een app of kastje, dat in conact staat met hun arts of ziekenhuis. Vanuit het ziekenhuis kan vervolgens worden beoordeeld of extra (thuis)zorg nodig is. Hierdoor kan worden bespaard op werkuren en reiskosten van de zorgverleners. Hierdoor zouden dus kosten worden bespaard en werkdruk worden verminderd.

Meer zzp’ers in de zorg van 2024

Tot slot wordt er verwacht dat het aantal zzp’ers in de zorg in 2024 blijft groeien. Het aantal zzp’ers in alle sectoren is al langere tijd aan het stijgen. Dit heeft er vooral mee te maken dat de jongere generatie niet meer full-time bij een vaste werkgever aan de slag wil.

De zorg zal in 2024 dus nog flexibeler ingericht moeten gaan worden. Dit zal leiden tot nauwere samenwerkingen tussen ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, zorgbemiddelaars en zorgspecialisten. Meer weten over het werken als zorgspecialist of het samenwerken met een bemiddelingsbureau in de zorg? Neem dan contact met ons op!