Los van dat het een mooi woord voor Scrabble is heeft het ook zeker andere eigenschappen, de renseigneringsverplichting. De renseigneringsplicht houdt in dat jouw opdrachtgevers jouw BSN-nummer mogen opvragen. Bijvoorbeeld, financiële instellingen en andere entiteiten kunnen verplicht zijn om bepaalde informatie over hun klanten door te geven aan de belastingdienst. Dit kan betrekking hebben op informatie over buitenlandse rekeningen, vermogensbestanddelen, inkomsten en andere financiële gegevens die relevant zijn voor belastingdoeleinden.

Wat is het doel van de renseigneringsverplichting?

Het doel van de renseigneringsplicht is vooral om belastingontduiking tegen te gaan. Ook zorgt het ervoor dat belastingdiensten beschikken over de nodige informatie om de juiste belastingheffing te waarborgen. Door de regeling kan de Belastingdienst namelijk berekenen hoeveel omzet je precies maakt om zo de voorlopige aangifte alvast in te kunnen vullen.

Normaal gesproken kan de Belastingdienst deze informatie halen uit de BTW die in rekening wordt gebracht. Alleen zelfstandige zorgprofessionals brengen vaak geen BTW in rekening waardoor de Belastingdienst geen manier heeft om te bepalen hoeveel jij hebt omgezet. Vandaar dat de renseigneringsverplichting is ingesteld.

Meer werk door deze verplichting?

Nu kan jij je misschien voorstellen dat dit voor een boel extra werk zorgt, voor zowel de zorgorganisaties als voor de zelfstandige zorgprofessionals.

Veel zorgorganisaties zetten zelfstandige zorgprofessionals in en door deze verplichting moet dus van alle individuele zorgprofessionals het BSN nummer geregistreerd worden. De zorgorganisatie is verplicht om geregeld de individuele omzet te delen. Hierdoor krijgen de zelfstandige zorgprofessionals uit alle hoeken verzoeken om hun BSN nummer over te dragen.

Kortom, een ingewikkeld traject! En wij kunnen ons voorstellen dat hier vragen over zijn. Heb jij hier nou vragen over, neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen jou graag verder.