Binnen de wereld van de zorg duiken we vandaag in het begrip materiële controle. Deze vorm van controle, uitgevoerd door zorgverzekeraars en overheidsinstanties, heeft een directe impact op ZZP’ers in de zorg. Daarom vertellen we in deze blog wat materiële controle precies inhoudt. Bovendien bespreken we en hoe het het leven en werk van zelfstandige zorgprofessionals beïnvloedt.

Wat is materiële controle?

Materiële controle is een proces waarbij zorgverzekeraars en overheidsinstanties de rechtmatigheid, doelmatigheid en kwaliteit van de geleverde zorg beoordelen. Het doel is om misbruik, fouten en fraude te voorkomen. Ook zorg het ervoor dat de verstrekte zorg voldoet aan de gestelde normen en regelgeving. Voor ZZP’ers in de zorg betekent dit dat hun administratie, declaraties en geleverde zorg onder de loep worden genomen.

Impact op ZZP’ers in de zorg

Terugkomend op de ZZP’ers, de materiële controle heeft in verschillende manieren impact op hun. Deze vormen van impact zijn;

  1. Administratieve druk: Materiële controle brengt een aanzienlijke administratieve last met zich mee voor ZZP’ers. Het correct bijhouden van dossiers, declaraties en andere administratieve taken wordt essentieel om mogelijke problemen te voorkomen.
  2. Financiële onzekerheid: De controle kan leiden tot vertragingen in de betalingen. Dit kan financiële onzekerheid veroorzaken voor ZZP’ers, vooral omdat zij afhankelijk zijn van tijdige betalingen voor hun inkomsten.
  3. Professionaliteit en kwaliteit van zorg: Terwijl materiële controle gericht is op het waarborgen van kwalitatieve zorg, kan het proces ook de professionaliteit van ZZP’ers versterken. Het stimuleert hen om transparant te zijn in hun praktijk en de kwaliteit van de geleverde zorg te handhaven.
  4. Educatieve kansen: Materiële controle biedt ook kansen voor educatie en verbetering. ZZP’ers kunnen inzichten verwerven in mogelijke fouten of tekortkomingen, waardoor ze hun praktijk kunnen verbeteren en de kwaliteit van hun dienstverlening kunnen verhogen.

Tips voor ZZP’ers om met materiële controle om te gaan

Doordat de impact voor veel druk kan zorgen hebben wij een aantal tips voor de ZZP’ers in de zorg, namelijk;

  1. Nauwkeurige administratie: Zorg voor een gedetailleerde en nauwkeurige administratie van alle zorgactiviteiten en declaraties om mogelijke problemen te voorkomen.
  2. Blijf op de hoogte van regels en richtlijnen: Houd uzelf op de hoogte van de laatste regels en richtlijnen om ervoor te zorgen dat uw praktijk in overeenstemming is met de geldende normen.
  3. Samenwerking met collega’s: Deel ervaringen en inzichten met andere ZZP’ers in de zorg. Het delen van kennis kan helpen bij het verbeteren van praktijken en het begrijpen van mogelijke uitdagingen.
  4. Professioneel advies: Zoek professioneel advies en overweeg het inschakelen van een financieel adviseur of juridisch expert om ervoor te zorgen dat uw praktijk in overeenstemming is met alle vereisten.

Conclusie

Materiële controle is een onvermijdelijk aspect van het leven van ZZP’ers in de zorg. Hoewel het uitdagend kan zijn, biedt het ook kansen voor groei en verbetering. Door proactief met hiermee om te gaan, kunnen ZZP’ers in de zorg een solide basis leggen voor een succesvolle en ethisch verantwoorde praktijk.

Meer weten over het werken als zzp’er in de zorg? Lees onze andere blogs of neem gelijk contact met ons op!